niedziela, 28 września 2014

Grejpfrut? Z chęcią!

Grejpfrut posiada wiele zalet. Jest bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu nasz organizm jest mniej podatny na infekcje. Dzięki związkom flawonoidowym jest dobroczynny dla serca, gdyż obniża poziom złego cholesterolu oraz reguluje ciśnienie. Dlaczego wielu dietetyków zaleca spożywanie tych owoców? Mają niewiele kalorii, a także przyspieszają przemianę materii. Czytając dalej przekonasz się, dlaczego warto jeść te cytrusy.

Wiele lekarzy mówi, że grejpfrut jest swego rodzaju bombą witaminową. Wzmacnia nasz organizm poprzez dostarczenie dużej dawki witaminy C. Ciekawostką jest fakt, że w miąższu tego owocu jest więcej witaminy C niż dziennie zalecane zapotrzebowanie. Również ma około 30% więcej witaminy A (beta-karoten) niż jest zalecane. Porównując same grejpfruty musimy pamiętać o ważnej rzeczy. Najwięcej witaminy C zawierają owoce różowe i czerwone. Pozostałe uodparniają słabiej. Oprócz beta-karotenu i witaminy C, grejpfruty są bogate w witaminy grupy B oraz potas.

Kardiolodzy twierdzą jednoznacznie, że grejpfruty mają korzystny wpływ na serce. Spożywanie dziennie przynajmniej jednego owocu może obniżyć poziom złego cholesterolu, ciśnienie, a także przeciwdziała chorobom miażdżycowym. Łacińska nazwa grejpfruta to Citrus paradisi, czyli Rajski Cytrus. Myślę, że to miano zyskał tylko dlatego, że ma w sobie dużo likopenu i karotenoidów, które są przeciwutleniaczami chroniącymi przed miażdżycą, nowotworami, a także... przedłużają młodość.

                                         

Grejpfruty są wskazane dla osób odchudzających się, gdyż są niskokaloryczne. W 100 g tego owocu znajduje się około 50 kcal. Są odpowiedzialne za przyspieszanie metabolizmu, ułatwiają spalanie tłuszczu, a także oczyszczają organizm ze złych toksyn, powodując w ten sposób powolne starzenie się. Rajski cytrus jest także polecany cukrzykom. Jego indeks glikemiczny wynosi 20, oprócz tego zawiera pektyny obniżające ilość glukozy we krwi.

Jak wybrać dobry owoc?

Studencka Kuchnia doradza jak wybrać zdrowy, pełen witamin owoc. Należy wybierać owoce o intensywnym kolorze, bo takie są pełne w witaminy i inne niezbędne składniki. Owoce powinny mieć spłaszczone "bieguny", te które mają wydłużoną skórę mają w sobie mało soku. "Bieguny" nie powinny być miękkie i zielone.

Przed obraniem owocu nie zapomnij jego dokładnie umyć i wyszorować specjalną szczoteczką. W ten sposób zmyjemy chemiczny konserwant, który pokrywa owoc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz