piątek, 3 października 2014

Ziarnko do ziarnka, aż zbierze się kawy miarka

Kawa zanim trafi do sklepów na półki, a dalej do filiżanki, musi przejść długą drogę. Pomaga się dobudzić każdego ranka miliardom ludzi, studentom pomaga się skupić przed sesją (wypicie 20 minut przed egzaminem powoduje krótkotrwały wzrost IQ). Pijemy ją codziennie a tak naprawdę mało o niej wiemy. Ten artykuł przybliży Wam temat kawy.

"Zanim zbierzemy ziarnka kawy musimy zasadzić krzew"

Ziarenka kawowe układa się w specjalnych pudełkach o wymiarach około 1x1 m, które wypełnione są ziemią wzbogacaną w dodatkowe związki organiczne. Kolejnym krokiem jest delikatne wgniecenie ziarenka za pomocą specjalnego wałka. Po wykonaniu tej czynności przykrywa się pudełko workiem jutowym i podlewa. Ziarenko zaczyna powoli kiełkować.
Po dwóch miesiącach wyrasta niewielka roślinka z rozbudowanym korzeniem. W takiej postaci zostaje przesadzona do foliowej doniczki, gdzie rośnie przez kolejne 4 miesiące. Po tym czasie zostanie przesadzona do ziemi, gdzie będzie hodowana przez następne 20 lat. Taki krzaczek może owocować nawet kilka razy do roku. To oznacza, że w ciągu roku z jednego krzewu możemy zebrać do 2 kg ziarenek kawy.

Pierwsze plony i obróbka

Pierwsze owocowanie krzewu następuje po 2 latach od zasadzenia. Zapach kwiatów kawy przypomina woń jaśminu. Gdy ich płatki opadną, w miejscu kwiatu pojawi się owoc. Jest on na początku zielony, z czasem dojrzewa nabierając czerwonej barwy. Owoce zbiera się ręcznie, gdyż na jednej gałązce można spotkać ziarna o różnej dojrzałości. Zbiera się tylko te, które są dojrzałe.
Kiedy owoce zostaną zebrane następuje ich przesiew. Przesiewa się je przez sita albo sortuje się ręcznie. Sortowanie ma na celu usunięcie niedojrzałych lub zniszczonych owoców, gałęzi i innych zanieczyszczeń, które mogą wpłynąć na późniejszą jakość kawy.

Kolejnym krokiem, któremu są poddawane owoce to obróbka na mokro. Stosuje się w niej wodę, jako czynnik oddzielający ziarno od łupiny. Wówczas zaczyna się też pierwsza fermentacja kawy. W tym czasie przeprowadzane są częste kontrole jakości, aby wyeliminować zgniłe pestki, które również mogą mieć wpływ na jakość i smak całej partii ziaren. Ziarna znowu są myte.


Suszenie i segregacja

Po przewiezieniu owoców do suszarni, ziarna są suszone na słońcu. W tym celu wykorzystuje się specjalne maty. Suszenie odbywa się przez blisko 3 tygodnie. W nocy ziarna są przykrywane w ten sposób, aby nie dostawała się do nich wilgoć. Istnieje również inny sposób suszenia ziaren. W tym celu wykorzystywane są specjalne pomieszczenia, w których temperatura wynosi
ok. 60°C. Ususzone owoce kawy są łuskane, po czym następuje segregacja z podziałem na rozmiar, wagę bądź kształt.

Prażenie i delektowanie się

Prażenie to przedostatni etap, który jest bardzo ważny. To od tego procesu, a bliżej - jego prażenia, zależy bogactwo smaku i aromatu kawy. W trakcie palenia zielone ziarenka kawy stają się brązowe i uzyskują znany nam smak oraz aromat. W specjalnych piecach gorące powietrze otacza ziarna ze wszystkich stron, co daje równomierne ich prażenie. Pod koniec prażenia kawa zyskuje aromat kawy. To wszystko dzieje się dlatego, że w temperaturze 220°C zaczynają się wydzielać różne substancje lotne. Ostatni etap w tej długiej drodze to delektowanie się jej niezwykłym smakiem.


Rodzaje kaw

Pierwszym etapem w przygotowaniu dobrego i aromatycznego napoju jest dobór  właściwej mieszanki ziaren. To sposób palenia kawy, receptura oraz odpowiednie proporcje ziaren Arabiki i Robusty nadają każdej z nich unikalny charakter. Dlatego znalezienie mieszanki idealnej nie jest sprawą łatwą. Można też sugerować się nazwą. Po mieszance Extra Strong możemy spodziewać się błyskawicznej dawki energii – głównie dzięki mocno palonym ziarnom. Subtelne pobudzenie zapewni nam kawa typu Mild, która w efekcie umożliwia przygotowanie delikatnego napoju.

A to ciekawe!

Pierwszą na świecie kawiarnię założył w Wiedniu... Polak. Był nim Jerzy Kulczycki. Nasz rodak jest także uważany za autora kawy z mlekiem, gdyż gorzki smak kawy nie urzekł mieszkańców Wiednia.

Jerzy Franciszek Kulczycki urodził się w 1640 r. w Kulczycach (dziś wieś na Ukrainie). Jako pracownik Wschodniej Kompanii Handlowej znał świetnie kilka języków obcych, w tym świetnie turecki. Do Wiednia w 1683 r. miał przybyć właśnie w celach kupieckich. Kulczycki z worków wypełnionych ziarnem kawy zrobił użytek i otworzył pierwszą wiedeńską kawiarnie przy ul. Domgasse. Początkowo gorzki napój nie zyskał uznania. Los się odmienił, gdy zaczął osładzać kawę miodem i mlekiem. Stając się jednocześnie twórcą kawy z mlekiem.

Kulczycki zmarł w 1694 r. na gruźlicę. Właściciele wiedeńskich kawiarni jednak o nim nie zapomnieli. Wedle opisu Zygmunta Glogera mieli, co roku w październiku urządzać „Kolschitzky Fest” dekorując w trakcie niego okna kawiarni portretem Kulczyckiego. W 1862 r., a więc blisko 200 lat po bitwie nadano jednej z ulicy w Wiedniu imię Kulczyckiego. Jak widać pamięć o naszym rodaku ciągle trwała. Udowodnił to także właściciele jednej z kawiarni przy Kolschitzkygasse, który na rogu kamienicy wystawił mu pomnik, który po dzień dzisiejszy można oglądać w Wiedniu.

Pomnik Kulczyckiego w Wiedniu. Źródło: internet

Łyk najdroższej kawy

Kawa kopi luwak jest doskonałym dowodem na to, że człowiek kupi każde gówno, o ile będzie odpowiednio drogie i ładnie zapakowane. Co przyczynia się do wyjątkowości tej kawy?     Na początku ziarnami kawy karmi się luwaki (dokładnie łaskuny muzanga), następnym krokiem w uzyskaniu tej kawy jest odsiew ziarenek z kupy tych zwierząt. Później tylko pozostaje pakowanie do woreczków i wysyłka w świat. Filiżanka tego przysmaku kosztuje... 100 złotych. To dwadzieścia razy drożej niż najtańsza kawa kupowana na stacji benzynowej!

Luwak spożywający ziarna kawy. Źródło: internet

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz